De blir första idrottsförbundet till Explore Arlandastads Training Academy

PUBLICERAT 09 juni 2022

Första idrottsförbundet att flytta till Explore Arlandastad blir Parasport Sverige – förbundet som administrerar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning. 

Redan i början av maj flyttar Parasport Sverige sitt klädlager till området som ligger bredvid den kommande Training Academyn. Förbundets närvaro i Explore Arlandastad med det goda läget vid Arlanda Flygplats, E4 och mitt emellan Stockholm och Uppsala förenklar hantering och logistik för förbundet inför deras nationella och internationella tävlingar. 

– Arlandastad Groups satsning på att skapa en samlad plats för idrott och hälsa passar oss utmärkt. För vår del fann vi den perfekta lösningen här i Explore Arlandastad som underlättar hantering och logistik inför våra tävlingar. Här har man har en god förståelse för våra behov, allmänt goda kommunikationer och närheten till Arlanda flygplats, säger Bo Sköld, generalsekreterare, Parasport Sverige.

En samhällsviktig och långsiktig satsning
Redan innan offentliggörandet av Explore Arlandastads Training Academy och det positiva planbeskedet från Sigtuna kommun har intresset varit stort från olika sportaktörer runt om i landet. Behovet av idrottshallar och sportrelaterade anläggningar är stort då både befolkningen och städerna växer, något som även understryks i Stockholms stads rapport Strategi för idrottsanläggningar 2022–2026.

– Genom Explore Arlandastads Training Academy kan vi hjälpa individer och samhället att fortsätta lyfta vikten av idrott och hälsa. I den pågående planprocessen arbetar vi med att få in olika typer av ytor som är anpassade för olika typer av idrott och hälsa, både inomhus- och utomhusidrotter. Men även en samlad plats för innovation som exempelvis ett centrum för utbildning, administration och idrottsmedicin, berättar Catarina Sjömark, Kommersiell projektledare på Explore Arlandastad som ägs av Arlandastad Group.

Det var genom Parasport Sveriges gemensamma kontakt med Matchedin som parterna kom i kontakt med varandra. Matchedin har idag ett pågående samarbete med Arlandastad Group där de driver Flygets långtidsparkering åt bolaget. Matchedin arbetar för en inkluderande och hållbar arbetsmarknad.

– Matchedin har under de senaste åren arbetat tillsammans med Arlandastad Group. När vi fick frågan från Parasport Sverige om att påbörja ett samarbete för deras klädlager var det naturligt för oss att prata med Arlandastad Group. Tillsammans med Dieter Sand och hans team har vi hela tiden möts av öppenhet och en gemensam önskan att lyckas tillsammans. Vi ser fram emot att fördjupa vårt samarbete med Parasport Sverige och Arlandastad Group genom den här satsningen, säger Stefan Tengman,VD, Matchedin AB.

Fakta

Parasport Sverige
Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté är ett av 71 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning inom 12 idrotter. 

Parasportförbundet innehar även rollen som Sveriges Paralympiska Kommitté med ansvar för den paralympiska idrotten och Sveriges deltagande i Paralympics. Vi leder också arbetet med Special Olympics Sweden, som är bredd- och motionsidrott för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Paralympics är Parasportens motsvarighet till de Olympiska Spelen.

Matchedin AB
Matchedin arbetar för en inkluderande och hållbar arbetsmarknad. Genom entreprenader, rekrytering och aktivt stöd hjälper Matchedin både arbetsgivare och arbetslös att hitta möjligheter tillsammans.  Målet är att bidra till att fler arbetsgivare får upp ögonen för den kraft som finns hos alla människor som idag står utan arbete. På så sätt vill vi ge fler människor möjlighet att uppleva energin och glädjen över att vara behövd på jobbet. Matchedins drivkraft är att visa att mångfald är vägen till ett hållbart samhälle. Vi vet att det är verklig affärsnytta för alla; arbetsgivare, människor och hela samhället.

Flygbild över Explore Arlandastad med nyförvärvet av Arlandastad Golf i bakgrunden