Nytt samarbete med Siemens för en energioptimerad förvaltning
Arlandastad Group har startat upp ett treårigt samarbete med Siemens. Samarbetet är ytterligare ett steg för bolaget att vidareutveckla en redan effektiv och kunskapsbaserad fastighetsförvaltning.
Bild: Från vänster, Anna Stenströmer hr- och hållbarhetschef och Jonas Svensson fastighetsförvaltare Arlandastad Group
Förbättrad ekonomi, högre långsiktigt fastighetsvärde, lägre miljöpåverkan och möjlighet till grön finansiering. Att Arlandastad Group aktivt jobbar med energieffektivisering i förvaltningen ger många vinster och utgör en viktig del av bolagets energistrategi.
– Vårt mål är att spara 10 procent energi per år. Samarbetet med Siemens kommer både bidra till kompetenshöjning inom förvaltning och drift samt innebära konkreta förslag på åtgärder samtidigt som den är en del i vår strävan att uppnå klimatneutralitet i den egna verksamheten till 2030, säger Anna Stenströmer HR- och Hållbarhetschef, Arlandastad Group.
– Genom att dokumentera, granska och utvärdera alla våra inställningar kommer vi utmanas och hitta ännu mer att justera och förbättra inom energioptimering. Genom att nyttja den data som redan genereras i befintliga system och plattformar kan vi addera nya dimensioner som gör skillnad, berättar Jonas Svensson, fastighetsförvaltare Arlandastad Group.
Förvaltningen inom Arlandastad Group har under flera år arbetat med energioptimering med fokus på el- och värmeförbrukning.
– Elförbrukning handlar mycket om drifttider för ventilation, pumpar och belysning. Vår målsättning är att optimera användningen så att energin används när den verkligen behövs. Vi genomför också löpande byte av omodern belysning till LED, vilket är en engångsinvestering med långsiktig effekt.
Utöver nybyggnation hanterar förvaltningen även fastigheter som genomgått ombyggnation och modernisering och som bytt verksamhet och användningsområde.
– Oavsett lokal arbetar vi med avancerade analyser av förbrukad energi och indikatorer för att optimera systemen, bland annat via fjärrövervakning som larmar vid avvikelser. Vi rapporterar all energiförbrukning från de fastigheter där vi själva ansvarar för driften, säger Jonas Svensson och menar att optimering ofta handlar om att gå ner på detaljnivå då små justeringar tillsammans kan ge stor effekt.
Att endast ha igång ventilation och aggregat när behov finns, att finjustera temperaturinställningar, att upptäcka och åtgärda drag och energiläckage och med hjälp av koldioxidmätare säkerställa bra inomhusklimat är några av de aktiviteter som genomförs vid energioptimering.
– Det är viktigt att förstå de olika verksamheternas behov och att skillnaderna kan vara stora och variera över tid. Engagemanget från våra hyresgäster är stort.