Svensk skogsnäring lyfts med träinstallationer i Scandinavian XPO under EU-toppmötena

PUBLICERAT 14 mars 2023

Två månader har gått sedan Sverige tog över ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Redan nu har hundratals delegater, företagare och forskare från hela Europa varit på plats mötes- och evenemangsarenan Scandinavian XPO i Explore Arlandastad för olika möten, seminarier och sammankomster. Ett perfekt tillfälle att visa upp Sveriges olika miljöer och möjligheterna som finns här. Bland annat med flera träinstallationer signerat Skogsindustrierna. 

Skogsindustrierna insåg tidigt möjligheten att skapa en helhetsupplevelse hos Scandinavian XPO. Förutom en utställning inomhus har de satsat på att möta besökarna redan vid ankomst. Alla pelarna har en ljusinstallation med led-tickers som formar en ljusbild som efterliknar norrsken. Ett himlafenomen som finns med i Scandinavian XPO:s grafiska profil, interiör samt om i den utvändiga ljussättningen. Genom den tongivande installationen ges svenskt skogsbruk, och framförallt limträ, huvudrollen. 

Ingenjörskonst och svensk design i moderna mötes- och evenemangsarenan

Skogsindustrierna beskriver installationen som en vacker och imponerande entré som är som gjord för att andas hållbarhet, ingenjörskonst och svensk design. Utställningen visar både exempel på träbyggnationer, cirkulära vardagsprodukter och innovativa material. Bland allt som går att se och känna på finns bland annat 3D-printade möbler av barkborreskadat trä. 

–  EU-politiker möts av en unik och effektfull installation i limträ vid vår entré. Vårt läge med smidig access för såväl arrangörer som besökare har gjort det möjligt att skapa en helhetsupplevelse som följer besökare. Från första stund utanför entrén och hela vägen in i våra olika hallar och mötesrum. Här finns utrymme, teknik och andra förutsättningar som krävs för att skapa upplevelser med en tydlig röd tråd, säger Anna Bauer, vd för Scandinavian XPO. 

Fr beskarna under EUmtena i Scandinavian XPO kan man se 3Dprintade mbler av barkborreskadat tr designade av Simon Mattisson frn hans uppmrksammade examensarbete frn Beckmans som andas cirkularitet och resurseffektivitet

För besökarna under EU-mötena i Scandinavian XPO kan man se 3D-printade möbler av barkborreskadat trä, designade av Simon Mattisson, från hans uppmärksammade examensarbete från Beckmans som andas cirkularitet och resurseffektivitet.

Svensk natur i fokus

Inne i Scandinavian XPO har man lyft fram svensk natur. Bland annat finns en spegelskog, där besökaren kan få en känsla av hur det är att kliva in i en stor svensk skog. I utställningen lyfts återvätning av våtmarker som en av flera viktiga insatser för att skapa goda förutsättningar för biologisk mångfald och kolinbindning i skog och mark. Här berättas också om svenskt skogsbruk och generella naturvårdsinsatser. Ett av världens högsta trähus, Skellefteås Sara Kulturhus, står modell i Skogsindustriernas utställning under det svenska ordförandeskapet. 

Modern arena med stor flexibilitet

Mötes- och evenemangsarena i Explore Arlandastad har uppskattats för sin högkvalitativa service och moderna lokaler. Att kreativa installationer lyfts upp både invändigt och utvändigt ger en fin helhetsupplevelse för ministermötena på plats. 

– Det är fantastiskt att se hur hela vår anläggning maximeras på ett så genomarbetat sätt. De möten som hålls här ramas in tydligt och effektfullt. Vårt team och anläggningen visar gång på gång vilka stora möjligheter som finns här. Både när det gäller inredning av lokalerna och att smidigt kunna rigga om utifrån olika behov som finns för den breda variationen av möten och evenemang, berättar Anna Bauer. 

Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionens råd

Den 1 januari – 30 juni 2023 är Sverige ordförande i EU:s ministerråd. Ordförandeskapet innebär att Sverige under sex månader planerar och leder arbetet i ministerrådet samt att Sverige företräder rådet i förbindelserna med övriga EU-institutioner. På Sveriges ordförandeskaps hemsida, sweden2023.eu, hittar du mer information och ordförandeskapsperiodens inplanerade konferenser, möten och workshops. 

Bilderna är hämtade från Skogsindustrierna där det även går att se rörligt material från utställningar på Scandinavian XPO. Foto: Ola Bringle.